Hij of ik

Voor de bevrijding van Europa is 80 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. In de virtuele tour ‘Hij of ik’ beleef je deze strijd door de ogen van twee militairen: een Canadees en een Duitser. Beleef hun verhaal, en hun emoties. De tentoonstelling Hij of ik was t/m 9 januari 2022 te zien in het museum en nu ook virtueel te zien.

Vrijheid

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Sinds de oorlog in de Oekraïne is dat besef weer springlevend. Het NMM wil deze boodschap uitdragen. “De krijgsmacht is er om de vrede te bewaren,” vertelt Dirk Staat, conservator NMM. “Het is akelig omdat ze geweld gebruiken. Maar dat doen ze met een doel: dat wij onze vrijheid en veiligheid behouden. Het kennen van onze militaire geschiedenis is nodig om te begrijpen waarom we grenzen hebben en waarom er soms geweld nodig is. Als je door het museum loopt, krijg je dat wel mee.”

Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In de virtuele tentoonstelling Hij of ik belichten we echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging.

Ontmoet de Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hun verhaal. Hun emoties.

Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Adviesleeftijd: 12+.

 

Ontmoet Léo Major

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. Als 18-jarige meldt hij zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 met duizenden andere Canadezen op Juno Beach, de oorlog is nu ook voor hem begonnen…

Het boek Blind Fury, het verhaal van Léo Major is verkrijgbaar in onze museumwinkel.

Maak kennis met Hans Kürten

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en daarna moet hij in juni 1943 in dienst. Hij vindt het vreselijk. Hij had monteur willen worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront, waar hem zware ontberingen staan te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Benieuwd hoe Léo en Hans de oorlog verder meegemaakt hebben?

Lees verder over Léo en Hans

Canadees en Duits materieel

Om de bevrijding 75 jaar geleden eer aan te doen pakte het NMM groots uit. Vanuit het buitenland werden bijzondere voertuigen naar het NMM overgebracht. Zo waren de door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig ‘Buffalo’ en de haast mythische Duitse ‘Königstiger’ (King Tiger) tank te zien. Ook was de Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler te zien.

De voertuigen zijn niet meer te zien in het museum. 

Mercedes G4 Adolf Hitler - tentoonstelling hij of ik - NMM Soesterberg
buffalo