Historische band met Soesterberg

Voor veel mensen in de omgeving van de voormalige vliegbasis Soesterberg roept het geluid van straaljagers herinneringen op. Ondanks dat het aantal militaire vluchten in de loop der jaren aanzienlijk is verminderd, krijgen de inwoners van Soesterberg aanstaande vrijdag nog één keer de kans om het kenmerkende geluid van de F-16 straaljagers te ervaren.

Bakermat militaire luchtvaart

De luchtmacht heeft een sterke historische band met Soesterberg. Ruim 100 jaar geleden stegen hier de eerste Nederlandse vliegtuigen op. Vliegbasis Soesterberg, ook wel bekend als ‘de bakermat van de Nederlandse militaire luchtvaart’, was jarenlang een belangrijke militaire basis.

Missingmanformatie

Vlakbij het museum staat het ‘Monument voor Gevallen Vliegers’. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle militairen van de Koninklijke Luchtmacht die door oorlogshandelingen zijn gesneuveld. Jaarlijks op 4 mei (Dodenherdenking) en 1 juli (herdenking en viering van de Koninklijke Luchtmacht) wordt hier door de luchtmacht een herdenkingsceremonie gehouden. Als eerbetoon wordt na de ceremonie de Missingmanformatie boven Soesterberg uitgevoerd. Jarenlang werd deze formatie uitgevoerd door vier F-16’s.

  • De formatie vliegt tussen 14:00 uur en 15:00 uur langs Soesterberg.
  • Het betreft een formatie van zes tot acht F-16’s.
  • De vliegroute en tijden zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.

Ga naar defensie.nl voor meer informatie.

F-16 J-215 op vliegbasis Soesterberg circa 1980. Foto: Fred Willemsen

F-16 in het museum

De F-16 is een symbool van technologische vooruitgang en militaire historie. Het afscheid van de F-16 markeert het einde van een belangrijk tijdperk. Toekomstige generaties kunnen in het museum de verhalen van dit iconische jachtvliegtuig ontdekken.

In het Arsenaal van het Nationaal Militair Museum is de F-16 J-215 te zien. Dit jachtvliegtuig maakte deel uit van het 322 squadron en 323 squadron op vliegbasis Leeuwarden en later 312 squadron op vliegbasis Volkel. Ook de F-16 ‘Orange Jumper’, het testvliegtuig van de luchtmacht, vertelt een uniek verhaal. Beide F-16’s maken deel uit van de rijkscollectie militair erfgoed van de Koninklijke Defensiemusea.

Hoewel de Koninklijke Luchtmacht nu overgaat op de F-35 Lightning II, blijft de F-16 Fighting Falcon voor velen een bijzonder icoon – zowel in hun hart als in de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart.

Livestream afscheidsceremonie F-16

De officiële afscheidsceremonie van de Koninklijke Luchtmacht vindt plaats op Vliegbasis Volkel. Helaas is het niet mogelijk om iedereen te verwelkomen op de vliegbasis daarom kun je de afscheidsceremonie volgen via livestream op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Luchtmacht.

Ga naar de livestream