De Veteraan Vertelt

Hoe ervaren veteranen hun militaire inzet en welke impact heeft dit op hun leven of de maatschappij? Luister naar het verhaal van de veteraan en stel al je vragen.

  • Iedere donderdag in november.
  • Starttijden: 11:00, 13:00 en 15:00 uur.
  • Locatie: ruimte tegenover de Chinook.
  • Gratis activiteit op vertoon van museumticket.

Maak kennis met

Veteraan Michel

Michel (45 jaar) wilde al vroeg militair worden, en dan vooral marinier. Ook zijn vader, zijn grote voorbeeld, was marinier en commando.

Als militair wil hij graag iets betekenen voor de medemens en zijn bijdrage leveren aan vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld. Michel is als marinier op uitzending geweest naar Eritrea en Irak. Hij vertelt over zijn missies, het kameraadschap bij Defensie en wat het werk als militair hem heeft opgeleverd en heeft gekost.

Veteraan Michel vertelt op donderdag 21 november zijn verhaal.

Veteraan Julia

Julia (58 jaar) is al sinds 1988 werkzaam bij Defensie. Eerst bijna 17 jaar als beroepsmilitair, daarna als reservist. Sinds 2019 is ze weer fulltime als militair werkzaam bij het 400 Geneeskundig Bataljon in Ermelo.

In haar beroepstijd is ze twee keer op uitzending geweest. In 1995 kwam zij, als net gediplomeerde verpleegkundige, bij het logistiek transportbataljon in Busovaca in voormalig Joegoslavië. Daar heeft ze mooie, indrukwekkende, verdrietige en spannende dingen meegemaakt. In 1999 ging ze nog een keer naar Joegoslavië. Ditmaal waren de tijden rustiger, maar ook toen heeft ze een mooie uitzending gedraaid. Deze uitzendingen hebben meegedragen aan wie ze nu is, een tevreden en dankbaar mens, maar wel heel alert op wat er allemaal op de wereld rondom ons gebeurt.

Veteraan Julia vertelt op donderdag 28 november haar verhaal.

Wanneer ben je veteraan?

Een veteraan is de militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, of van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, net als degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen.

In 2024 zijn er in totaal 100.800 veteranen waarvan 76.000 postactief en 24.800 nog in dienst.

Veteranen krijgen een draaginsigne Veteranen, ook wel Veteranenspeld genoemd. De speld staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat zij in het verleden als militair in naam van de samenleving hebben verricht.

Het Nederlands Veteraneninstituut vormt een thuisbasis voor veteranen door te erkennen en te waarderen en een plek te bieden waar zij zichzelf kunnen zijn.

De Veteraan Vertelt is een samenwerking tussen het educatieve programma Veteraan in de Klas van het Nederlands Veteraneninstituut en het Nationaal Militair Museum.

Wat is er nog meer te doen tijdens
Museum Vol Verhalen?

Bekijk het programma