Hoe komen stukken Berlijnse Muur in het museum terecht?
Zie je deze twee stukken muur? Deze staan op het buitenterrein naast het Nationaal Militair Museum. Het zijn stukken van de Berlijnse muur.

De Berlijnse Muur deelde van 1962 tot 1989 de stad in een tweeën. De Muur om West-Berlijn moest voorkomen dat burgers uit Oost-Duitsland naar het westen vluchtten. Miljoenen Oost-Duitsers hadden besloten dat ze liever in het vrije westen wilden leven dan in de communistische DDR, de Duitse Democratische Republiek. Door het bouwen van de Muur door de DDR werd vluchten onmogelijk. Groot was de verbazing en vreugde toen op 9 november 1989 plotseling de Muur viel en de grens tussen Oost en West-Berlijn openging. De Koude Oorlog was afgelopen. In 1991 werd Duitsland officieel herenigd.

Het laatste obstakel
De Muur zelf is bijna vier meter hoog maar vormde niet het enige obstakel voor Oost-Duitsers die wilden vluchten. Het was het onderdeel van een groter geheel: een brede strook met mijnen, prikkeldraad, en bemande wachttorens. De muur was het laatste obstakel. Honderden Oost-Duitsers die probeerden te vluchtten hebben dat niet overleefd.
De Berlijners hadden zo’n hekel aan de Muur dat hij na de val grotendeels is afgebroken. Op een paar plekken in Berlijn staat nog een stukje maar je moet er goed naar zoeken. De andere muurdelen zijn geschonken aan musea over de hele wereld. De delen staan symbool voor het verkrijgen van vrijheid. En zoals je ziet zijn twee van deze stukken ook bij het Nationaal Militair Museum terecht gekomen!