Over de online les

In de online versie van De Klas van ’45 neemt voormalig Klokhuis presentatrice Lisa Wade ons digitaal mee naar de klas en laat ze ons kennismaken met vijf oorlogskinderen. De les bestaat uit zeven korte filmpjes en een bonusopdracht over War Child. Elk filmpje eindigt met vragen die je klassikaal kunt bespreken. De leerlingen kunnen de vragen ook zelfstandig invullen.

Print het lesblad

Heb je vragen over de online les?

Download de handleiding

Les 1

Verhalen van vijf oorlogskinderen

Na een uitbundige zomer vol bevrijdingsfeesten gaat in september 1945 het gewone leven weer van start. De schoolbanken stromen vol met kinderen die vijf jaar oorlog achter de rug hebben. Zij vormen De Klas van ‘45. Wat maakten zij mee? Welke sporen liet de Tweede Wereldoorlog na in hun leven? Ga met Lisa mee naar De Klas van ’45 en ontdek de verhalen van Cor, Jack, Frits, Corrie en Ad.

Les 2

Duitse inval: het verhaal van Cor

“Mijn huis is kapotgeschoten”

Wat we niet verwachtten gebeurt toch: op 10 mei 1940 valt nazi- Duitsland ons land binnen. Te voet, ter land en door de lucht. Een bliksemaanval. Na vijf dagen vechten geeft Nederland zich over.

Cor Crum woont bij het aanbreken van de oorlog met zijn ouders aan de voet van de Grebbeberg, midden in de belangrijkste verdedigingslinie van ons land. De familie moet vluchten voor het oorlogsgeweld. Hoe treft Cor zijn huis aan bij terugkeer?

Les 3

Bezetting: het verhaal van Jack

“Mijn slaapkamer is bezet”

Nederland is nu bezet en de bevolking gaat zo goed en zo kwaad als het gaat weer over tot de orde van de dag. Met dat verschil dat er nu ruim honderdduizend Duitse soldaten in ons land verblijven. Een deel daarvan wordt bij Nederlanders in huis ondergebracht.

Dat overkomt ook Jack van der Winkel uit Culemborg, die zijn kamer negen maanden moet afstaan aan een Duitse soldaat. Hoe is dat voor Jack?

Les 4

Verzet: het verhaal van Frits

“Mijn vader is oorlogsvlieger”

Sommige jonge mannen ontsnappen tijdens de oorlog naar Engeland om zich daar bij het geallieerde leger aan te sluiten. Zij worden Engelandvaarders genoemd, omdat ze meestal per boot de overkant proberen te bereiken.

De vader van Frits Bielfeldt is een hen. Hij weet in de meidagen 1940 met zijn vliegtuig de overkant te bereiken en sluit zich aan bij de Engelse luchtmacht. Frits blijft met zijn moeder en broer achter in Nederland. Zal hij zijn vader terugzien?

Les 5

Vervolging: het verhaal van Corrie

“Mijn vader zit in kamp Amersfoort”

Tijdens de oorlog worden meer dan honderdduizend Nederlanders door de nazi’s afgevoerd naar kampen en vermoord.  Dit lot treft vooral Joodse mensen, die door Hitler als minderwaardig ras worden beschouwd.

Ook verzetsmensen zoals de vader van Corrie Zwolsman, worden opgepakt en gevangengezet. Corrie en haar familie blijven in onzekerheid achter. Wat zal er met vader gebeuren?

Les 6

Bevrijding: het verhaal van Ad

“Mijn vader is terug”

Nederland wordt tussen september 1944 en juni 1945 bevrijd door de geallieerden. Onder de geallieerde troepen bevindt zich een Nederlandse brigade: De Prinses Irene Brigade, vernoemd naar de kleindochter van koningin Wilhelmina.

De vader van Ad Nab dient als verpleger bij de Prinses Irene Brigade en arriveert in mei 1945 bij zijn gezin dat hij vijf jaar niet heeft gezien. Hoe reageert Ad op de terugkeer van zijn vader?

De Klas van '45

Les 7

De oorlog is voorbij... en dan?

Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de oorlog in Nederland, maar Cor, Jack, Frits, Corrie en Ad zijn hun ervaringen uit de oorlog nooit vergeten.

Na de oorlog was er weinig aandacht voor hun gevoelens. Gelukkig bestaan er nu organisaties zoals War Child die kinderen helpen bij het verwerken van nare oorlogsherinneringen.

De Klas van '45

Les 8

Bonusopdracht: 'De beelden blijven'

Han Kooreneef heeft een liedje geschreven voor War Child. Het gaat over beelden uit de oorlog die kinderen ook na de oorlog blijven zien. Welk beeld zie jij voor je als je dit liedje hoort?

Laat het zien, horen of voelen! Teken, vlog, film, dans, schrijf of maak een kunstwerk over die beelden.