M22 Locust: Airborne tank
De Marmon Herrington M22 (T9E1) Locust is speciaal gebouwd voor luchtlandingen. Aan boord van een groot (zweef)vliegtuig kon de tank worden ingevlogen op het slagveld, om hier direct vuursteun te geven aan de gelande infanterie.
Airborne tank
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er voor het eerst grote luchtlandingsoperaties uitgevoerd. Eenheden aan parachutes en in zweefvliegtuigen moesten de vijand verrassen, en doelen veroveren voordat de vijand door had wat er aan de hand was. Snelheid en verrassing zijn de voordelen van airborne-troepen, maar ze zijn te licht bewapend om de strijd lang vol te houden. De Locust werd speciaal ontwikkeld om luchtlandingen meer kracht te geven. De tank is licht genoeg om met een zweefvliegtuig vervoerd te worden, maar biedt toch extra vuurkracht en pantser aan de para’s.
Hamilcar Glider
Er was maar één zweefvliegtuig groot en sterk genoeg om de Locust in te vervoeren, en dat was de Britse Hamilcar. De neus van dit toestel kon opengeklapt worden. De Locust reed er achteruit in: zo kon hij na de landing direct het slagveld oprijden.
Eerste operatie M22 Locust
In maart 1945 kwam de Locust voor het eerst in actie, tijdens Operatie Varsity. Dit was onderdeel van een grote geallieerde operatie om de Rijn over te steken. Er deden meer dan 16.000 luchtlandingstroepen aan Varsity mee, waaronder acht Locust Airbornetanks. Het was geen groot succes. Zowel het 37mm kanon als de bepantsering waren te zwak om de tank van waarde te laten zijn.
Specs
- Krijgsmachtonderdeel: Britse Airborne-eenheden (niet door Koninklijke Landmacht gebruikt)
- Bouwjaar: 1944
- Functie: Lichte tank voor luchtlandingen
- Bemanning: 3
- Fabrikant: Marmon Herrington (Verenigde Staten)
- Motor: Lycoming; 6 cilinder luchtgekoelde boxermotor
- Aandrijfwiel: voor
- Max. snelheid: 64 km/u
- Gewicht: 7.445 kg
- Bewapening: 37 mm kanon, .30-mitrailleur
- Pantser: 10 mm (boven) tot 25 mm (front)
De M22 Locust uit onze collectie staat in het depot en is op dit moment niet te zien in het museum.
“De Locust is een doodlopende straat in tankdesign. Tanks moeten groot en zwaar zijn, dan pas heb je er wat aan." Alfred Staarman - Conservator