Chinook van dichtbij

Vanaf juni 2024 is de Chinook D-663 te bewonderen in het Nationaal Militair Museum. Majoor-vlieger Roël Boezen en conservator Alfred Staarman vertellen je alles over dit militaire werkpaard. Wist je bijvoorbeeld dat de Chinook meer dan 11.000 kilo kan transporteren en tot wel 200 kilometer per uur kan vliegen? Bezoek op 2 of 16 november 2024 de presentatie ‘Chinook van dichtbij’ en leer alles over de grootste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht.

Majoor-vlieger Roël Boezen

Roël Boezen

Staarman kijkt uit naar de verhalen van Boezen: “Boezen heeft zijn hele carrière met de Chinook gevlogen en ging in 2007, 2009 en 2010 op uitzending naar Afghanistan. Aan de hand van eigen videobeelden neemt hij de bezoekers mee op zijn missies en vertelt over hoe het is om te vliegen in een Chinook. Een van de belangrijkste onderdelen van het vliegen in een Chinook is samenwerken. Onder uitdagende omstandigheden moet je als team uitstekend op elkaar zijn ingespeeld om complexe taken goed uit te voeren. Denk hierbij aan het droppen van parachutisten, medische evacuaties of het blussen van branden. Als majoor-vlieger is hij eindverantwoordelijke in de helikopter. Hij vertelt ons hoe hij omgaat met deze grote verantwoordelijkheid.”

Vliegerkruis

Voor zijn getoonde moed ontving Boezen in 2016 een bijzondere onderscheiding: het Vliegerkruis. “Het Vliegerkruis wordt toegekend aan Nederlandse militairen die zich tijdens een of meerdere vluchten in dienst van de Nederlandse Staat in een vliegtuig hebben onderscheiden door initiatief, moed en volharding. Dit kan zijn in directe confrontatie met de vijand of in situaties die verband houden met vijandelijke acties”, legt Staarman uit. “Boezen ontving als helikoptervlieger voor het eerst in de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht het Vliegerkruis. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn heldhaftig optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan op 23 september 2009. In het auditorium hoor je meer over zijn heldhaftige daden als vlieger.”

Conservator NMM Alfred Staarman
“Aan de hand van eigen videobeelden neemt majoor-vlieger Roël Boezen de bezoekers mee op zijn missies”
Neem een kijkje in de Chinook.

Chinook

Na de presentatie van Staarman en Boezen is het tijd om de Chinook D-663 van heel dichtbij te bekijken. “Dit is een unieke kans om de transporthelikopter van binnen te zien. De grootte van de Chinook is indrukwekkend: er past zelfs een militaire terreinwagen in. De geavanceerde avionica en navigatiesystemen van de Chinook zijn speciaal ontworpen om effectief te opereren onder uitdagende omstandigheden, zoals slecht weer, nachtelijke missies en complexe terreinen. Verder herken je het vliegtuig direct aan de dubbele rotorsystemen. Deze rotorsystemen zorgen voor een unieke liftcapaciteit en stabiliteit van de helikopter. Stap aan boord van de Chinook en beleef zelf de unieke eigenschappen van deze bijzondere oorlogshelikopter.”

Tickets

Bezoek de presentatie ‘Chinook van dichtbij’ op zaterdag 2 november en zaterdag 16 november 2024 14:00 uur.

Tickets