Muziek zit tussen je oren
Wanneer iets ‘tussen je oren’ zit, heeft iets ongrijpbaars invloed op jou; op je humeur en je emoties. Muziek wordt ook wel de meest abstracte kunstvorm genoemd omdat het veel met je doet op dit vlak. Het werkt op je gemoed en kan de sfeer van een plezierige of juist onprettige herinnering oproepen. We staan aan de vooravond van de Nacht van Militaire Muziek. Op zaterdag 18 maart is het eindelijk weer zo ver. Alleen de naam roept al een bepaalde sfeer op.
Op het puntje van je stoel
We zitten vaak op het puntje van onze stoel wanneer de eerste klanken van sommige films op TV te horen zijn. De toon wordt er direct mee gezet; krijgen we te maken met zoetsappige romantiek of keiharde confrontaties?
We weten direct om welke film of serie het gaat. Je weet vast de melodie van De Soldaat van Oranje in je gedachten op te roepen, ongeacht of je de musical bezocht hebt. Zover hebben reclamespotjes je al gebracht. De sfeer en spanning worden hierdoor bewust opgevoerd.
Filmmuziek speelt een essentiële rol in onze beleving. Muziek ondersteunt het beeld waarmee een regisseur richting kan geven aan de beleving. Militaire muziek vormt daarin een aparte categorie die een eigen emotie oproept.
Een nationale
Muzikale identiteit
Het programma van de Nacht van de Militaire Muziek is gevarieerd en biedt vele mogelijkheden om je in verschillende sferen te brengen en ‘De Nacht’ verschillend te beleven.
De rubriek ‘Wereldmuziek’ is veelbelovend en met zorg en aandacht samengesteld. Onze samenleving bestaat uit mensen van verschillende herkomst, die geïnspireerd worden door ieders wortels en identiteit. Dat beïnvloedt zelfs de militaire muziek. Je kunt luisteren naar muziek van het Midden-Oosten tot in Afrika. Ook fans van de klassieke muziek, jazz en soul kunnen hun hart ophalen. Door de bonte mix van genres tijdens de nacht kan elke muziekliefhebber zich laten meeslepen.
Op smaak gebracht met regionale kruiden
Militairen die buiten Nederland werkzaam waren, hebben zich laten inspireren door de plaatselijke muzikale klanken. Het langdurige verblijf van het Korps Mariniers op de Antillen heeft duidelijk doorgewerkt in de muziek: de Steelband Korps Mariniers ziet het daglicht op Aruba. Al meer dan vijftig jaar hebben zij de militaire muziek naar de lokale sferen weten om te buigen. Mede dankzij de instrumenten die de band van de plaatselijke bevolking cadeau hebben gekregen.
"Mensen gebruiken muziek al sinds de oudheid om een beter gevoel te krijgen." Paul van Brakel - Conservator