'Sterven op bed werd gezien als een schande'
In de schatkamer staan de meest bijzondere objecten uit onze collectie. Tussen alle pracht en praal staat een unieke wapenrusting: die van een Rajputkrijger uit India.
Rajput
In Rajastan en het grootste deel van Noord-India en delen van Pakistan wonen van oorsprong de Rajput. Letterlijk vertaald betekent het ‘koningszoon’. Zij vormden een hindoeïstische Kshatriya-kaste. De Kshatriya’s zijn de heersers- en krijgerskaste in het traditionele Indische kastenstelsel. Het woord kshatriya is afgeleid van het woord kṣatram, dat regering of macht betekent en komt van de woordstam kṣi, dat heersen of beheersen betekent.
Angstaanjagend
Kshatriya’s worden geacht rechtvaardig, strijdbaar, eerlijk, sportief en moedig te zijn. De Rajputkrijger werd gezien als angstaanjagend, die de dood op het slagveld prefereerde. Vreedzaam sterven op een bed werd gezien als een schande. Als krijgersvolk kunnen ze in één adem worden genoemd met andere martiale volkeren zoals de Gurkha’s en de Sikhs.
In Engelse dienst
Al in de 18e eeuw had de Britse kolonisator door dat het de Rajputkrijgers goed kon gebruiken binnen het koloniale leger. In 1778 werd het Rajput-regiment opgericht. Het bestaat nog steeds, en vormt hiermee één van de oudste infanterieregimenten van het huidige Indiase leger. Het motto van het regiment is ‘Sarvatra Vijaya’ (overwinning alom) en het regiment nam onder meer deel aan de VN-missie in Ethiopië en Eritrea (UNMEE).
Jas van de duizend nagels
De wapenrusting van een Rajputkrijger kon bestaan uit een zogeheten Chilta Hazar Masha (jas van de duizend nagels). Het betreft een gewatteerde jas die bestaat uit verschillende lagen textiel, afgewerkt met groen fluweel en voorzien van talloze bronzen klinknageltjes. Op de meest kwetsbare delen werd de jas voorzien van metalen platen waarvan de randen met goud zijn gedamasceerd. Als extra bescherming zijn schouderstukken toegevoegd en droeg de Rajputkrijger ook wapenhandschoenen en beenstukken. Bij de wapenrusting in onze schatkamer zijn deze helaas niet overgeleverd.
Relatiegeschenk
Onze wapenrusting is afkomstig uit de verzameling van het Koninklijk Huis. Mogelijk heeft de familie Van Oranje-Nassau dit exemplaar in de 18e of 19e eeuw als relatiegeschenk uit India ontvangen.
Computergame
Ondanks dat de Rajputkrijger vandaag de dag niet meer bestaat, leeft zijn reputatie voort. In de computergame ‘Deadliest Warrior: The Game’ is ook de Rajput van de partij. In het computerspel vechten twee krijgers uit verschillende tijdsperioden in een rechtstreeks duel met elkaar. Elke krijger heeft een eigen set wapens en attributen die de speler op de juiste manier moet gebruiken om zijn tegenstander uit te schakelen. Je kunt kiezen om met een ninja, viking of Romeinse centurion te spelen, maar dus ook een Indiase Rajput-clan-krijger.
"Sterven op bed werd gezien als een schande." Jeroen Punt - Conservator