Dieren en hun 'taak' bij de luchtmacht
Loop langs de windtunnelmodellen, twee unieke flight suits en het boordkanon van de F-16, en je staat ineens oog in oog met een echte leeuw. En behalve Leo de Leeuw hingen er nog drie opgezette dieren rond in de tentoonstelling F-16: 50 JAAR FAST FORWARD. Maar wat hebben deze dieren met de F-16 te maken?
Een mascotte
Ieder squadron bij de Koninklijke Luchtmacht heeft een eigen identiteit. Het wapenschild, het motto en de tradities van het squadron zorgen voor verbinding en verbroedering. Meestal heeft een squadron ook een mascotte, en vaak is dat een dier. De oudste mascotte van de luchtmacht is de grijze roodstaartpapegaai van 322 Squadron, die Polly Grey heet.
Polly Grey
322 Squadron werd opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een Nederlands squadron dat onder de Britse Royal Air Force viel. In de zomer van 1943 bezocht een jachtvlieger tijdens zijn verlof de London Zoo. Hij kocht er een papegaai. De vliegers van 322 besloten om de papegaai tot het beeldmerk van het squadron te maken, en de papegaai werd de mascotte.
Polly Grey maakte van alles mee: hij vloog mee in een Spitfire, leerde jenever drinken en ontsnapte uiteindelijk zelfs bij de eenheid. Na een klopjacht werd de vogel gelukkig weer teruggevonden.
Polly de Vijfde
Op 28 januari 1947 overleed Polly Grey. Het dier werd opgezet, kreeg een mooie kist met een glazen voorkant en op een stemmig bordje werd geschreven ‘Onze liefste Polly. Wij die jou zo lief hadden, zullen je nooit vergeten.’
Maar er kwam ook een nieuwe levende papegaai, die werd gekocht in Artis: Polly II. Tot op de dag van vandaag is er nog altijd een levende roodstaartpapegaai bij 322 Squadron aanwezig, nu is dat Polly V. De opgezette Polly I is speciaal voor de tentoonstelling F-16: 50 JAAR FAST FORWARD aan ons museum uitgeleend, en kun je in het museum bekijken!
Leo de Leeuw
De mascotte van 315 Squadron was een leeuw genaamd Leo. Het squadron leende het opgezette dier van een museum in de buurt van Vliegbasis Twenthe.
Op een dag was Leo ineens verdwenen. Niemand wist waar de leeuw was, totdat er foto’s opdoken van de Vliehors. Dat is de plek waar F-16’s oefenen met hun boordkanon en met het afwerpen van bommen. Vliegers van 313 squadron, rivaal van 315, hadden Leo ontvoerd en op de Vliehors achtergelaten! Wonder boven wonder heeft Leo het overleefd.
"De eigenschappen van dieren spreken tot de verbeelding van militairen, en echt niet alleen roofdieren: tijger, leeuw, libelle, sprinkhaan, muis of papegaai: de biodiversiteit in de krijgsmacht is groot!" Alfred Staarman - Conservator
Virtuele tour
F-16: 50 JAAR FAST FORWARD
De tentoonstelling F-16: 50 JAAR FAST FORWARD was t/m 7 januari 2024 te zien in het museum en is nu ook virtueel te zien. In de virtuele tour nemen we je mee terug naar de tijd dat de F-16 werd ontworpen.
Naar de virtuele tour