Komst van de CH-47D Chinook naar het Nationaal Militair Museum

Terug op de thuisbasis in Soesterberg. De CH-47D Chinook (D-663) kwam op maandag 13 mei 2024 bij het depot van het Nationaal Militair Museum aan. Daar werd de transporthelikopter nog even ondergebracht, totdat ‘ie in het museum zou komen te staan.

Op donderdag 6 juni 2024, vond de officiële overdracht van de CH-47D Chinook (D-663) plaats. Generaal-majoor Adang, Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, heeft de transporthelikopter officieel aan het Nationaal Militair Museum overgedragen namens de Koninklijke Luchtmacht. De Chinook maakt daarmee deel uit van de rijkscollectie militair erfgoed van de Koninklijke Defensiemusea en is nu voor publiek te zien.

Goodbye tension, welcome pension

Van Macedonië, Irak en Afghanistan, naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

De D-663 heeft deel uitgemaakt van drie missies. De eerste missie was in 2002 in Macedonië. Later volgde in 2004 Irak, en in 2009 Afghanistan. Deze Chinook werd ingezet voor verschillende taken, zoals het evacueren van burgers, uitvoeren van medevacs (medische evacuatie) en ondersteuning van collega’s van de andere defensieonderdelen.

De verhuizing naar het museum is de laatste grote operatie waar deze Chinook bij betrokken is geweest. De transporthelikopter staat in het museum symbool voor de vele bijzondere verhalen, belevenissen en emoties.

Bekijk hier de terugblik van de komst van de Chinook naar het Nationaal Militair Museum en de officiële overdracht.