Wapens uit de Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het front vast. De strijdende partijen zaten op korte afstand tegenover elkaar in loopgraven en zochten diverse manieren om deze situatie te doorbreken. Dit deed men onder meer door de artillerie op enorme schaal in te zetten. Hiermee veranderde het landschap in een tot dan toe ongekend kraterlandschap. Daarnaast werden er ook wapens ontwikkeld waarmee de infanterie zo effectief mogelijk stormaanvallen kon uitvoeren en loopgraven kon veroveren.
Op de foto een luchtopname uit de Eerste Wereldoorlog waarop de loopgraven duidelijk zichtbaar zijn.
Franse Chauchat: lichte mitrailleur
De Franse Chauchat werd in 1916 in dienst genomen als lichte mitrailleur. Het was een van de eerste echte lichte mitrailleurs die vanaf de schouder of de heup kon worden afgevuurd. Het verschoot dezelfde munitie als de Franse geweren. Later zouden de Amerikanen een variant van de Chauchat in gebruik nemen die gebruik maakte van Amerikaanse munitie. Doordat het halfronde magazijn aan de zijkant open is, kan men onmiddellijk zien hoeveel patronen er nog over zijn. Veel verhalen doen tegenwoordig de ronde over hoe slecht dit wapen functioneerde. De vraag is of deze verhalen aangedikt zijn of niet.
RSC 1917: halfautomatisch wapen
Een andere Franse innovatie is de RSC 1917. Dit geweer ziet er traditioneel uit, maar om het wapen af te vuren hoeft niet telkens de grendel te worden bewogen. Het is een halfautomatisch wapen waarbij het volgende schot automatisch wordt afgevuurd als de trekker wordt overgehaald. Hiermee vertegenwoordigt het een nieuwe generatie infanteriegeweren die pas in de Tweede Wereldoorlog algemeen in gebruik zou komen.
Eerste pistoolmitrailleur ter wereld
In 1915 had het Italiaanse leger een primeur en introduceerde de eerste pistoolmitrailleur ter wereld. Dit eerste volautomatische wapen dat pistoolmunitie verschoot was ontworpen door de Fiat fabrieken en was vooral ontworpen om als een machinegeweer op een affuit te worden gebruikt, later zouden er ook varianten van worden gemaakt met een enkele loop en een kolf die al lopend/rennend kon worden gebruikt.
Britse Hale no.2 handgranaat
Behalve ontwikkelingen op het gebied van vuurwapens werden er ook vele soorten handgranaten ontwikkeld tijdens de oorlog. De reikwijdte van een handgranaat hing af van de spierkracht van de werper en was beperkt. Er waren diverse soorten in gebruik qua vorm: met een steel, rond, of ovaal. De hier getoonde granaat is de Britse Hale no.2 handgranaat. Hij heeft een lange rieten steel om mee te werpen. Door de rieten steel te vervangen door een metalen steel, kon de granaat ook met een geweer worden verschoten zodat hij een groter bereik had.
“Een oorlog is een katalysator voor de wapentechniek. Dat zien we duidelijk in de Eerste Wereldoorlog”. Mathieu Willemsen - Conservator