Tentoonstelling
War Stories. Ukraine up close
De tentoonstelling War Stories. Ukraine up close toont de menselijke kant van een oorlog, door de indringende beelden van fotograaf Eddy van Wessel samen te brengen met videoportretten van Oekraïners en collectiestukken.
Deze tentoonstelling bevat heftige beelden. Als je behoefte voelt om hierover te praten, is het altijd mogelijk om je te wenden tot één van onze medewerkers. Zij staan voor je klaar.
De adviesleeftijd voor de tentoonstelling is 12+.
Over de tentoonstelling
War Stories. Ukraine up close
In Nederland denken we steeds meer na over vrede en veiligheid. Wat betekent het om te wonen in een oorlogsgebied? Om te vechten aan het front? Om je dierbaren te moeten achterlaten en zelf te vluchten naar een veilig land, zoals Nederland? De tentoonstelling War Stories. Ukraine up close laat aan de hand van foto’s van Eddy van Wessel en speciaal voor dit project geproduceerde videoportretten de levens zien van militairen en burgers die door de oorlog gedwongen gescheiden moeten leven. Centraal daarbij staan niet de alom aanwezige oorlog, het verdriet en de verwoesting, maar de Oekraïense hoop, verbinding en veerkracht. Dit geldt ook voor de bijbehorende tentoonstelling ‘War Diaries’ van Khrystyna Khranovska.
Informatie over audiotour
Bij de tentoonstelling War Stories. Ukraine up close is een audiotour beschikbaar via QR-codes, te gebruiken op je eigen telefoon. Tip: Neem je eigen headphones of oortjes mee voor een nóg betere beleving.
Daarnaast zijn er zaalcatalogi beschikbaar; we verzoeken je dringend deze na gebruik weer in te leveren, zodat ook andere bezoekers er gebruik van kunnen maken.
Oorlogsverhalen van Oekraïense kinderen
WAR DIARIES
War Diaries is een reizende tentoonstelling van de Oekraïense Khrystyna Khranovska met persoonlijke oorlogsverhalen van kinderen en tieners uit Oekraïne. War Diaries was eerder te zien in Amsterdam, Kyiv, Berlijn, Straatsburg en de Verenigde Staten. Het Nationaal Militair Museum vertaalde de verhalen naar het Nederlands.
Oekraïense kinderen vertellen hoe het is om in een oorlog te moeten leven. Sommigen van hen verloren een ouder, anderen raakten gewond, raakten hun huis kwijt en moesten vluchten. Ieder verhaal gaat vergezeld van een persoonlijk object van de kinderen: een dagboek, een tekening of schilderij, een videodagboek, een foto, een knuffel. Zaken die de kinderen houvast gaven in een moeilijke tijd.
War Diaries belicht het diepe trauma dat de jonge generatie van Oekraïne ervaart. De tentoonstelling biedt een platform aan ongehoorde stemmen die de verwoestende gevolgen van de oorlog hebben meegemaakt.
De adviesleeftijd voor deze tentoonstelling is 9+.
Help mee: camo-netten knopen"Ik hoop dat mensen in hun hoofd op reis gaan naar Oekraïne. Dat ze denken: what the fuck gebeurt daar? En dat ze uiteindelijk begrijpen wat een oorlog met iemand doet. Als dat gebeurt, zou ik al heel blij zijn. Want de bezoeker van vandaag is misschien wel de beleidsmaker van de toekomst. Natuurlijk hoop ik ook dat mensen de foto’s mooi en boeiend vinden. Kijk, ik kan wel van alles van die beelden vinden, maar uiteindelijk moeten ze wel hun verhaal vertellen. En als die boodschap in het hart van de bezoeker landt, ben ik tevreden." Eddy van Wessel, oorlogsfotograaf en viervoudig winnaar van de Zilveren Camera. Fotocredit: Hans de Kort
Een hart onder de riem
Het Nationaal Militair Museum steekt met War Stories, Ukraine up close een hart onder de riem van de Oekraïense bevolking, zowel de groep vluchtelingen in Nederland als zij die nog in Oekraïne wonen. Maar deze tentoonstelling is meer. We tonen de emotionele gevolgen van een oorlog om het gesprek op gang te brengen. De tentoonstelling gaat over de Russisch-Oekraïense oorlog, maar de emoties in dit conflict zijn universeel. Emoties die in Nederland op grote schaal invoelbaar werden toen MH17 werd neergehaald. De tentoonstelling reflecteert hier ook op: deze oorlog begon niet in 2022, maar al in 2014.
Films in de tentoonstelling
In de tentoonstelling War Diaries. Ukraine up close zijn ook vier kleine filmzalen ingericht. Filmmakers Lesya Kharchenko (UA) en Thomas Roebers (NL) maakten elk twee films voor deze tentoonstelling. In iedere film staan Oekraïners centraal van wie steeds één militair, een hero, zoals de Oekraïners zelf zeggen, of iemand die gevangen was genomen door de Russen en het heeft overleefd. De films zijn gemaakt met materiaal dat de éne filmmaker voor de andere heeft gefilmd en vice versa. Het zijn verbonden verhalen, over verdriet, angst en oorlog maar ook over verbinding, liefde en hoop.
Dank gaat uit naar Maryna Bohdanova, Oleksandr Tulinov en Valentyn Bohdanov, van wie we muziek in de films mochten gebruiken.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Vfonds, Mondriaan Fonds, VSBfonds, het Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds en Geef 8.